Jak izolovat šikmou střechu? Možností je více

Pro tepelnou izolaci šikmé střechy lze použít hned několik technologií i materiálů. Různé specifické konstrukce střechy mohou být více či méně vhodné pro tu kterou z nich. Ještě více nad typem střešní izolace přemýšlíme, pokud rekonstruujeme, nepředěláváme celou střechu, ale jen přidáváme či měníme izolaci.

 

Otázkou dnes není, jestli šikmou střechu izolovat, ale jakou izolací. Rostoucí ceny energií kladou požadavky na dobrou zaizolovanost konstrukcí, aby se zamezilo únikům tepla. Právě střešní plášť bývá nejproblematičtějším bodem domu. Šikmá střecha je navíc příčinou větších ztrát než ta plochá, protože plocha pro potenciální únik tepla je větší. Druhým důvodem, proč se zajímáme o to, jak izolovat šikmou střechu, je potřeba vytvoření dalšího obytného prostoru. I dnes má řada lidi podkoroví nevyužito. Bez zateplení není tento prostor jako obytný použitelný. Cena bydlení je drahá a zobytnění podkroví patří v konečném důsledku k nejlevnějším možnostem, jak zvětšit prostor pro bydlení, či přímo v domě vytvořit další obytnou jednotku.

Izolace střechy není jen o tepelných ztrátách

O izolaci šikmé střechy uvažujeme zejména kvůli ztrátám tepla v zimě, ale neméně podstatná je izolace střechy i v létě, kdy zabraňuje přehřívání podkroví, dělá prostor příjemnějším, obyvatelnějším a taktéž ekologičtějším, protože nejsme nuceni jej klimatizovat. Současně izolace střechy tlumí venkovní hluk, zvyšuje odolnost střešní konstrukce proti ohni, a jak již bylo řečeno, snižuje energetické náklady budovy. Zateplená nemovitost se šikmou střechou tedy šetří náklady domácnosti a zvětšuje obytný prostor.

Kam s izolací?

Umístění izolace je prvním rozhodnutím, které děláme, když se rozhodujeme, jak izolovat šikmou střechu. Nejčastěji využívanou je izolace mezi krokve a současně pod krokve. Možná je i opačná, tedy izolace nad krokve a mezi krokve. Kvůli vyniknutí zejména starých krokví v historických konstrukcí se využívá i izolace jenom nad krokve. Poslední typ izolace není žádným kompromisem, ale jde o nejvýhodnější formu izolace, u které v podstatě nevznikají tepelné mosty. Tento typ izolace vytvoří spojitou konstantní izolaci a významně zvětší obytný prostor v podkroví, i když ne ani tak funkčně, jako pocitově. Aby nebylo následně složité tvořit obložení, tak se dělá rovněž zvenčí na krokve. Situace u starých krovů nám může zkomplikovat jejich nestejnoměrná tloušťka.

Typy tepelných izolací

Druhou volbou je rozhodnutí, jaký typ izolace pro šikmou střechu zvolit. Tradičně se používají kamenné minerální izolace (z tenkých čedičových vláken), skelné minerální izolace, PIR deskové tepelné izolace a nakonec je tady skupina jiných, minoritněji používaných typů. Jde například o využití pěnového polystyrenu, foukanou tepelnou izolaci, stříkanou polyuretanovou pěnu, různé tenké tepelněizolační fólie s odrazovými hliníkovými vrstvami a řada dalších materiálů.

Nezapomeňte na správnou strukturu střešního pláště

Při izolaci střešního pláště nesmíme zapomenout ani na správnou strukturu střešního pláště. Nejde tedy jen o typ použité izolace, ale i její další vrstvy, jako je například parozábrana, či na formu položení izolace tak, aby nevznikaly tepelné mosty.


Stará se o Vás

 
+420 603 186 727

E-mailový zpravodaj

Slevy, akce, novinky? Buďte první kdo o nich ví. Zadejte svůj e-mail a nenechte si je ujít.


Zadejte svůj e-mail a získejte výhody

Speciální přání


captcha image

Nejprodávanější zboží

  • Ursa PureOne DF 39  

    Ursa PureOne DF 39

    Produkt vyráběný technologií Pureone. Bílá minerální izolace, která je čistá, kompaktní, nedráždivá, bez obsahu formaldehydů a šetrná k životnímu prostředí. To vše při zachování bezkonkurenční objemové hmotnosti 15kg/m3.  

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3
  • Isover DOMO PLUS  

    Isover DOMO PLUS

    λD=0,038 W/m.K Role Isover DOMO PLUS jsou vhodné pro jakékoli tepelné, zvukové, nezatížené izolace pro zabudování do konstrukcí zavěšených pohledů, zateplení podkroví, k izolaci dutin (zvýšení protihlukové izolace), i na nepochůzí stropní a střešní konstrukce.

    Cena: 
    1 282,60 Kč / m3
  • Ursa PureOne SF 34  

    Ursa PureOne SF 34

    λD= 0,034 (W/m·K) URSA SF 34 je nekašírovaná minerální izolace ze skelné vlny s pomocnými ryskami na horní straně pro přířez. Je dodávaná ve formě rolí. Je určená především do rámových konstrukcí, tj. šikmých střech a obvodových plášťů dřevostaveb.

    Cena: 
    2 299,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3