Sklo x čedič

Tepelné izolace ve formě vláken jsou souhrnně označovány jako minerální vaty. Jde o tepelně akustické izolace, které vynikají protipožární odolností. Je možné je rozdělit do dvou základních druhů podle surovin použitých ve výrobě. Základem obou těchto materiálů je minerál, tedy hornina. Ta se technologickým postupem rozvlákňuje a vzniká tak základ pro tepelné izolace, které se již dále od sebe odlišují nejrůznějšími přísadami a úpravami.

Kamenná vlna
Tepelná izolace označovaná jako kamenná nebo čedičová vlna se vyrábí zKamená vata roztaveného čediče, který je sopečnou vyvřelinou. Kamenná vlna je tedy přírodním materiálem. Čedič se roztaví, každá kapka se natáhne do vláken a přidáním pojiva vznikne kamenná vlna. Na rozdíl od skelné vaty má kamenná vlna o něco lepší akumulaci tepla, při porovnání hmotností je však skelná vata efektivnější. Tento izolační materiál je rovněž nehořlavý a zamezuje pronikání vnějšího hluku do interiéru. Kamenná vlna je difúzně otevřená a má schopnost odpuzovat vodu.

Skelná vataSkelná vata
Sklená vata je izolací vyrobenou z minerálních vláken na bázi horniny (křemičitý písek, soda, dolomit, borax, živec a vápenec). Jde vlastně o přírodní produkt, jehož součástí jsou roztavená skleněná vlákna, která jsou dále zplstěna a spojena pojivem na bázi polymerních pryskyřic. Skelná vata je nejen tepelně, ale také zvukově izolační materiál, který zároveň vyniká vysokou propustností vodních par a trvalou odolností proti vzdušné a kapilární vlhkosti. Oproti čedičové izolaci má skelná vata lepší pružnost, je chemicky i teplotně odolná.

Zásadní rozdíl mezi oběma typy izolací je v podstatě pouze v technologii výroby. Oba typy izolací mají ve výrobě stejný základ a to je hornina. U kamenné vlny je to sopečná vyvřelina (čedič) a u sklené vaty je to také kámen, pouze do výroby rovnou vstupuje recyklované sklo prvotně vyrobené tavením kamene. Oba typy izolace obsahují minerální základ a články v novinách a časopisech, které dříve označovaly skelnou vlnu jako škodlivou, můžeme bez pochyby považovat za nepravdivé.
Při porovnání hmotnosti je skelná vlna efektivnějším izolačním materiálem. Oba druhy mají navíc velice dobré akustické vlastnosti a jsou nehořlavé. Jejich montáž je velice jednoduchá a použít je můžeme do příček, stropů, podlah, podkroví i fasád.

 


Stará se o Vás

 
+420 603 186 727

E-mailový zpravodaj

Slevy, akce, novinky? Buďte první kdo o nich ví. Zadejte svůj e-mail a nenechte si je ujít.


Zadejte svůj e-mail a získejte výhody

Speciální přání


captcha image

Nejprodávanější zboží

  • Ursa PureOne DF 39  

    Ursa PureOne DF 39

    Produkt vyráběný technologií Pureone. Bílá minerální izolace, která je čistá, kompaktní, nedráždivá, bez obsahu formaldehydů a šetrná k životnímu prostředí. To vše při zachování bezkonkurenční objemové hmotnosti 15kg/m3.  

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3
  • Isover DOMO PLUS  

    Isover DOMO PLUS

    λD=0,038 W/m.K Role Isover DOMO PLUS jsou vhodné pro jakékoli tepelné, zvukové, nezatížené izolace pro zabudování do konstrukcí zavěšených pohledů, zateplení podkroví, k izolaci dutin (zvýšení protihlukové izolace), i na nepochůzí stropní a střešní konstrukce.

    Cena: 
    1 282,60 Kč / m3
  • Ursa PureOne SF 34  

    Ursa PureOne SF 34

    λD= 0,034 (W/m·K) URSA SF 34 je nekašírovaná minerální izolace ze skelné vlny s pomocnými ryskami na horní straně pro přířez. Je dodávaná ve formě rolí. Je určená především do rámových konstrukcí, tj. šikmých střech a obvodových plášťů dřevostaveb.

    Cena: 
    2 299,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3