Správná tloušťka izolace šikmé střechy není jen o zákonné normě

 

Pokud chceme, aby měla izolace podkroví smyl, musíme dbát na správnou tloušťku izolace. Tu stanovuje dokonce zákonná norma. Pozor, ta se v roce 2016 zpřísnila.

 

Na tloušťce izolace se nesmí šetřit. Mnoho zadavatelů stavby, ať již novostavby či rekonstrukce, se bojí právě nákladů na pořízení izolace, a právě na ní se snaží šetřit. Je to však chybný pohled na náklady, protože u vestavby podkroví to představuje pouhých 5 % celkových nákladů. Návratnost je přitom rovněž velice rychlá a mluvíme v řádu o několika málo letech, třech nebo pěti. Nejde tedy o žádná desetiletí.

Staré zateplení bývá nefunkční

Výška krokví se u českých staveb pohybuje mezi 14 a 18 cm. Pokud máte izolaci jenom mezi krokvemi, již dávno neodpovídá platným normám. Nejde však samozřejmě jenom o normy. Tato izolace není ani účinnou. Je nejenže tenká, ale postrádá i podkrokevní část z interiérové strany, která zabraňuje vzniku tepelných mostů a výrazně zvyšuje účinek izolace. Často též starým konstrukcím chybí správná skladba střešního pláště.

Jaká je správná tloušťka izolace?

Do roku 2015 (včetně) platila norma na tloušťku tepelné izolace 26 cm. Nová legislativa platná od roku 2016 zvedla tuto tloušťku u šikmé střechy na 30 cm. Odborníci vědí, že jde o parametr přibližný, protože o přesné tloušťce materiálu rozhoduje součinitel tepelné vodivosti λ, který udává každý výrobce tepelněizolačního materiálu. Ten zohledňuje i ČSN. λ udává, jak ten který materiál vede teplo. Čím nižší je hodnota λ, tím je izolace kvalitnější, méně propouští teplo a izolace střechy může být tenčí.

 

Řada zadavatelů stavby hledá řešení, jak zmenšit objem prostoru, který nám z podkroví ubere izolace. Někdy jsme k menšímu prostoru pro izolaci donuceni i z různých konstrukčních hledisek (zejména u rekonstrukcí). Řešením je právě použití materiálu s nižším parametrem λ. Případně situaci vyřešit nadkrokevní izolací, či kombinací nadkrokevní a mezikrokevní izolace.

 


Stará se o Vás

 
+420 603 186 727

E-mailový zpravodaj

Slevy, akce, novinky? Buďte první kdo o nich ví. Zadejte svůj e-mail a nenechte si je ujít.


Zadejte svůj e-mail a získejte výhody

Speciální přání


captcha image

Nejprodávanější zboží

  • Ursa PureOne DF 39  

    Ursa PureOne DF 39

    Produkt vyráběný technologií Pureone. Bílá minerální izolace, která je čistá, kompaktní, nedráždivá, bez obsahu formaldehydů a šetrná k životnímu prostředí. To vše při zachování bezkonkurenční objemové hmotnosti 15kg/m3.  

    Cena: 
    1 089,00 Kč / m3
  • Isover DOMO PLUS  

    Isover DOMO PLUS

    λD=0,038 W/m.K Role Isover DOMO PLUS jsou vhodné pro jakékoli tepelné, zvukové, nezatížené izolace pro zabudování do konstrukcí zavěšených pohledů, zateplení podkroví, k izolaci dutin (zvýšení protihlukové izolace), i na nepochůzí stropní a střešní konstrukce.

    Cena: 
    1 282,60 Kč / m3
  • Ursa PureOne SF 34  

    Ursa PureOne SF 34

    λD= 0,034 (W/m·K) URSA SF 34 je nekašírovaná minerální izolace ze skelné vlny s pomocnými ryskami na horní straně pro přířez. Je dodávaná ve formě rolí. Je určená především do rámových konstrukcí, tj. šikmých střech a obvodových plášťů dřevostaveb.

    Cena: 
    2 057,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm

    Cena: 
    1 089,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm

    Cena: 
    1 089,00 Kč / m3