Víte, jak funguje parotěsná zábrana?

 

Je parotěsná zábrana pouze snaha stavebníků, jak nás donutit zaplatit za izolaci podkroví více, nebo má skutečně smysl? Pojďte se podívat, co to vlastně je.

 

Moderní zateplené střešní konstrukce se bez parozábrany neobejdou. Je neoddělitelnou součástí zateplení a jde o předposlední vrstvu směrem do interiéru podkroví, tedy o vrstvu před finálním zakrytím izolace, obvykle sádrokartonem či podbitím.

Jak parozábrana funguje?

Laik možná lépe ví, jak fungují moderní funkční membránové materiály na oblečení, zejména sportovním a outdoorovém. A takovou funkční membránou pro střechu je právě parozábrana. Ta pouští vlhkost směrem ven, ale nepouští ji dovnitř. Takže jde o jakousi jednosměrku pro vodní páry.

Při běžném provozu domácnosti vzniká hodně vlhkosti. Jde o vodní páry, které vydechujeme, vznikají též vařením, odpařováním vody z vany, při sušení oblečení a mnoha dalších činnostech. Normálně tuto vlhkost odvětráváme oknem, což však neděláme permanentně. Necháme tedy dýchat zateplené stěny díky jejich vhodné konstrukci s použitím parozábrany.

Parozábrana zvyšuje účinnost tepelné izolace

Díky parozábraně nedochází k ochlazování v místnosti odpařováním. Páry totiž odchází přirozeně díky parozábraně. To má vliv na nižší náklady na vytápění.

Parozábrana má schopnost regulovat nadměrnou vlhkost

Vlhkost v interiéru negativně ovlivňuje zdravé prostředí obytného prostoru. Mohou vznikat plísně, daří se i roztočům. Avšak vyšší vlhkost má vliv i na degradaci materiálů. Mohou korodovat, či se objeví hniloba dřeva. I tomu zabrání parozábrana.

Parozábrana musí být funkční

Pro funkční parozábranu je zapotřebí volit vždy správný typ materiálu. Jde o fólie, které nelze zaměňovat s jinými stavebními fóliemi. Pozor též na záměnu s hydroizolační fólií. Parozábranu je nutné vybrat správně pro konkrétní klimatické podmínky, kde se stavba nachází. Rozlišovat je zapotřebí pouhé parobrzdy a parozábrany. Pro některé stavby a konstrukce však může být parobrzda dostatečnou. Nutné je ale posouzení odborníkem.

Parozábranu je nutné instalovat vždy vzduchotěsně pomocí utěsňovacích lepících pásek. Ty se lepí i ke konstrukci. Narušení parozábrany je vždy zapotřebí opravit vhodnou páskou.


Stará se o Vás

 
+420 603 186 727

E-mailový zpravodaj

Slevy, akce, novinky? Buďte první kdo o nich ví. Zadejte svůj e-mail a nenechte si je ujít.


Zadejte svůj e-mail a získejte výhody

Speciální přání


captcha image

Nejprodávanější zboží

  • Ursa PureOne DF 39  

    Ursa PureOne DF 39

    Produkt vyráběný technologií Pureone. Bílá minerální izolace, která je čistá, kompaktní, nedráždivá, bez obsahu formaldehydů a šetrná k životnímu prostředí. To vše při zachování bezkonkurenční objemové hmotnosti 15kg/m3.  

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3
  • Isover DOMO PLUS  

    Isover DOMO PLUS

    λD=0,038 W/m.K Role Isover DOMO PLUS jsou vhodné pro jakékoli tepelné, zvukové, nezatížené izolace pro zabudování do konstrukcí zavěšených pohledů, zateplení podkroví, k izolaci dutin (zvýšení protihlukové izolace), i na nepochůzí stropní a střešní konstrukce.

    Cena: 
    1 282,60 Kč / m3
  • Ursa PureOne SF 34  

    Ursa PureOne SF 34

    λD= 0,034 (W/m·K) URSA SF 34 je nekašírovaná minerální izolace ze skelné vlny s pomocnými ryskami na horní straně pro přířez. Je dodávaná ve formě rolí. Je určená především do rámových konstrukcí, tj. šikmých střech a obvodových plášťů dřevostaveb.

    Cena: 
    2 299,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm

    Cena: 
    1 197,90 Kč / m3