Víte, kdy je vhodné pro zateplení použít kontaktní fasádu?

 

Zateplování fasád je dnes velice žádané. Často však chybujeme při volbě formy zateplení. Volit můžeme kontaktní zateplení fasády, nebo provětrávané. Pojďte se podívat, kdy je vhodná zateplená kontaktní fasáda.

 

Kontaktní zateplení fasád se používá nejčastěji

Jde o oblíbený způsob zateplení fasády hned z několika důvodů. Díky své jednoduchosti se jedná o zateplení poměrně levné. Nevyžaduje žádnou speciální konstrukci pro zateplení. Zatepluje se obvykle polystyrenem. Výhodou je, že se tloušťka původní zdi kontaktním zateplením změní jen o několik centimetrů. Na kontaktní zateplení pak již stačí vhodným způsobem nanést omítku.

Hodí se však kontaktní zateplení skutečně všude?

Nehodí, a právě v tomto zadavatelé staveb a rekonstrukcí nejvíce chybují. Kontaktní zateplení je zcela nevhodné na mokré stavby. Tedy zejména na straší budovy, které mají vlhké zdivo a chybějící izolaci základů. Ta nemusela být provedena nikdy, nebo časem přestala sloužit. Kontaktní izolace se proto hodí obvykle pouze pro zděné novostavby, u kterých jsou suché zdi (tedy již i dobře proschlé po stavbě), a u nichž se též předpokládá dobrá izolace.

Na kontaktní zateplení musí být stavba připravena

Kontaktní fasáda se může tedy pokládat pouze na zcela suchý povrch. Ten musí být rovněž rovný a čistý. Mezi lepenou kontaktní fasádou a zdivem nesmí být žádná mezera. Jinak v tomto prostoru kondenzuje voda a vysrážená vlhkost bývá příčinou vlhnutí stavby, vzniku plísní i degradace materiálů.

Co když chceme kontaktní fasádu i na starší objekt?

Důležité je zvážit, jestli není odvětrávaná fasáda přece jen schůdnějším řešením. U kontaktní izolace nemůže zeď dýchat a vlhkost se pak tlačí směrem dovnitř stavby. Porušit se může statika budovy, uvnitř stavby vznikají plísně, na dřevěných částech se může objevit houba.

Jestliže zadavatel zateplení starší stavby trvá na kontaktní izolaci fasády, je nezbytné nejdřív stavbu sanovat. To znamená, že ji musíme odizolovat. Pokud má průběžně vedené zdivo, je tedy obvykle cihlové, je možné stavbu podřezat některou z používaných metod a do spár narazit nerezové plechy, jež stavu odizolují. Pokud zdivo průběžné není, třeba u smíšeného či kamenného zdiva, používá se obvykle chemická injektáž.

V obou výše uvedených případech se následně, ještě před aplikací kontaktního zateplení fasády, musí zdivo nechat dokonale vyschnout. Pak je nutné styčnou plochu vyrovnat, vyčistit a nechat opět vyschnou. Až následně lze aplikovat kontaktní zateplení. To se pak obvykle finálně omítne.


Stará se o Vás

 
+420 603 186 727

E-mailový zpravodaj

Slevy, akce, novinky? Buďte první kdo o nich ví. Zadejte svůj e-mail a nenechte si je ujít.


Zadejte svůj e-mail a získejte výhody

Speciální přání


captcha image

Nejprodávanější zboží

  • Ursa PureOne DF 39  

    Ursa PureOne DF 39

    Produkt vyráběný technologií Pureone. Bílá minerální izolace, která je čistá, kompaktní, nedráždivá, bez obsahu formaldehydů a šetrná k životnímu prostředí. To vše při zachování bezkonkurenční objemové hmotnosti 15kg/m3.  

    Cena: 
    1 089,00 Kč / m3
  • Isover DOMO PLUS  

    Isover DOMO PLUS

    λD=0,038 W/m.K Role Isover DOMO PLUS jsou vhodné pro jakékoli tepelné, zvukové, nezatížené izolace pro zabudování do konstrukcí zavěšených pohledů, zateplení podkroví, k izolaci dutin (zvýšení protihlukové izolace), i na nepochůzí stropní a střešní konstrukce.

    Cena: 
    1 282,60 Kč / m3
  • Ursa PureOne SF 34  

    Ursa PureOne SF 34

    λD= 0,034 (W/m·K) URSA SF 34 je nekašírovaná minerální izolace ze skelné vlny s pomocnými ryskami na horní straně pro přířez. Je dodávaná ve formě rolí. Je určená především do rámových konstrukcí, tj. šikmých střech a obvodových plášťů dřevostaveb.

    Cena: 
    2 057,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 100mm

    Cena: 
    1 089,00 Kč / m3
  • Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm  

    Ursa Pureone DF 39 tl. 40mm

    Cena: 
    1 089,00 Kč / m3